Kedves Leendő Járműmérnök Hallgató!

Ha megtaláltad ezt az oldalt ez azt jelenti, hogy alapos elemzés után kívánsz döntést hozni. Ez felgyorsult világunkban már maga is dicséretes, és a mérnöki életforma nélkülözhetetlen adottsága. Már elsőre nyilván maga a járműmérnök sem volt egyszerű fogalom, a tanszékünk által gondozott „építőgépész” és „automatizált anyagmozgató berendezések és robotok” szakirányok abszolút speciális képzettségű szakembereket jelentenek.

Mivel foglalkozik az építőgépész mérnök? Először is nem építőmérnök, nem épületgépész és nem is kettő keveréke.

 

 

 

 

Az építőgépek közé számos berendezés tartozik. A legjellemzőbbek a földmunkákat végző különböző kotrógépek, földkitermelő szállítógépek, útépítőgépek, építőipari daruk stb. Mivel az ide tartozó gépek köre rendkívül változatos egy jó első áttekintése lehet a területnek, ha beírod a keresőbe (képek keresése) „heavy construction machinery”. Látható, hogy komoly műszaki színvonalat képviselő változatos felépítésű berendezésekről van szó. A szárazföldi járművek között ez képviseli a nehézsúlyú kategóriát. Az építőgépészet tartalma jelenleg egy olyan alapvetően gépészmérnöki tudás, mely ezen kívül tartalmaz alapvető építőipari ismereteket, valamint rendszerszemléletet és hajtástechnikai / elektronikai ismereteket is. Az pedig már csak hab a tortán, hogy építőgépész mérnök képzés országos szinten egyedül nálunk található, ami a szakterület hallgatói számára közel egyenlő a biztos elhelyezkedéssel.

Foglalkozzunk egy kicsit a másik járműmérnöki szakterületünkkel az „automatizált anyagmozgató berendezések és robotok” területtel.

 

Nem mondom, az elenevezés elsőre kicsit ijesztően hangzik, de valójában nem az. Hogy barátságosabb képet kapjunk, üssük be a böngészőbe az „automated material handling”-et (képek keresése). Érdekes helyre jutottunk: van itt mindenféle anyagkezelési feladatot megvalósító robot, vezetőnélküli targonca (mobil robot ipari feladatra), automatizált anyagáramlási rendszerek, raktározási rendszerek, ezerféle targonca és daru. Az anyagmozgatás az iparvállalat vérkeringése, amit a logisztikai mérnök logisztikai szempontból megtervez, azt az anyagmozgató gépész géppé alkotja. Úgy is mondhatjuk, hogy az anyagmozgató gépész tervezi meg azokat az egyedi gépeket, modulokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy a vállalaton belül a termeléshez szükséges anyagok áramlása megvalósulhasson. A területnek számos járműipari vonatkozása van. Egyfelöl a járműgyártás az alkatrészek nagy mennyisége és tömege miatt tele van anyagmozgatással, másrészt a területen számos olyan gép van (targoncák, mobil daruk), melyek a járművek közé tartoznak.

Az anyagmozgatás az egyedi megoldások területe, mivel nincs két egyforma vállalat, nincs két egyforma anyagmozgatási megoldás sem. A rendszerek kialakításához ezerféle ötlet szükséges, az itt tanultak más gépészeti területen is jól kamatoztathatók. Magyarországon ezen a területen szintén nagy a szakmberhiány, végzős hallgatóink könnyen munkát találnak.

Ehhez kívánunk Neked és Szüleidnek sok sikert!

Üdv.:

Dr. Bohács Gábor, PhD

egyetemi docens, tanszékvezető helyettes

mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Amennyiben a leírtak alapján, úgy érzed a logisztika folyamat típusú megközelítése áll közelebb hozzád, kérlek kattints IDE!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

A Tanszékünket is érintő aktuális felvételi tájékoztató ide kattintva elérhető a felvi.hu oldalról.

Tanszékünk az alábbi területeken vesz részt BSc, MSc és PhD szintű képzésben:

  • járműmérnöki
  • közlekedésmérnöki
  • logisztikai mérnöki

BSc szinten a képzési idő 7 félév, MSc szinten 4 félév és PhD szinten 6 félév

Ahogy minden mérnöki tudományterületen, a hozzánk jelentkező leendő diákjainknak emelt szintű matematikai és fizikai ismeretekkel ajánlott rendelkezni.