Kedves Leendő Logisztikai Mérnökhallgató!

Mi is érdekelhet egy ide látogató fiatal, útját kereső felvételizőt?

Biztosan nem a sok szöveg, rizsa. Mégis, most engedd meg, hogy ezzel a rövid kis írással segítsek Neked eldönteni: vajon ez-e a Te utad?

 

Biztosan többek számára vonzó hívó szó a „logisztika”, egy olyan kifejezés, ami gyakran jelenik meg manapság a médiában, a köznapi szóhasználatban, de még inkább a szakmai életben. Ennek természetesen oka van, ugyanis talán nem túlzás azt állítani, hogy a logisztika az elmúlt évek alatt fokozatosan úgy átitatta az életünket, hogy a mindennapi hatékonyságunk („jólműködésünk”) kulcsává vált. Legyen szó akár egy vállalatról, akár egy egészségügyi intézményről, akár egy családról. Valami olyasmi, ami olyan eszköztárat, tudást ad a számunkra, amivel jobbá, könnyebbé tudjuk tenni az életünket. A logisztika a „minden és a semmi” egyben. A „minden”, mert ha figyelmes vagy, akkor lépten-nyomon az élet minden területén felfedezheted, és a „semmi”, mert már annyira nélkülözhetetlen, hogy az életünk szerves, sokszor észrevehetetlen, láthatatlan részévé vált. 

Segít például abban, hogy…

…könnyedén és gyorsan meg tudjunk rakodni egy teherautót emberi erőkifejtés nélkül sok-sok nehéz áruval,

…a sarki kisboltba frissen és ropogósan jusson el a reggeli péksütemény az péküzemből,

…sokféle árut kis helyen, helytakarékosan tudjunk tárolni,

…ne kelljen sok időt várnunk a szingapúri internetes áruházban megrendelt tuti kis kütyünkre,

…ne kelljen unalmas és felesleges várakozással tölteni az időt az élet számos területén (pl. okmányiroda, áruházi kassza, gyorsétterem, orvos stb.),

…hamarabb elkészüljön az autógyárban az a sokáig hibamentesen működő olyan felszereltségű autónk, amit rendeltünk a kereskedőtől,

…könnyedén fel tudjunk építeni egy házat, meg tudjunk építeni egy vasúti pályát, vagy épp egy autópályát,

…stb.

Ezek után már biztosan Te is tudod folytatni a sort!

Talán ez nem az a hely, ahol a logisztika hosszadalmas értelmezéseibe érdemes lenne belemenni, ezeket majd meghallgathatod, ha úgy döntesz, hogy minket választasz. Arról viszont érdemes pár szót ejteni, hogy mérnöknek lenni a logisztikában milyen. Izgalmas, állandóan új és új kihívásokat magában rejtő feladat. Mérnöknek lenni már önmagában izgalmas, hátha még az ember olyan mérnöki problémákkal foglalkozhat, amelyek a logisztika fenti példákkal is illusztrált jótékony hatását a mindennapi életben fogyaszthatóvá teszik. Logisztikai mérnökként részt veszünk olyan megoldások kifejlesztésében és megvalósításában, amelyek támogatják például egy gyártóüzem vagy egy raktár belső működését. Segítünk olyan informatikai megoldások (szoftverek, programok) kifejlesztésében, amelyek a vállalatok, illetve felhasználók millióinak mindennapos logisztikai feladatainak végrehajtását könnyítik meg. Közreműködésünk nélkül elképzelhetetlen lenne olyan szállítási láncok kialakítása, amelyek sokszor kontinenseken átívelő áruszállítási feladatokat képesek megvalósítani, vagy épp egy olyan helyekre is képesek eljuttatni az árukat, ahová tehergépkocsival be sem lehet hajtani. Munkánk nyomán életre kelnek a gyártóüzemek, raktárak, a nagy közlekedési csomópontok átrakóhelyei (pl. kikötők, konténerterminálok), a vállalatok képessé lesznek partnerként tekinteni egymásra, s a körülöttünk lévő világban nagy hirtelen úrrá lesz a rendezettség.

Láthatod, nem kevés lehetőséged van, sok érdekes dologgal foglalkozhatsz, mi több igazság szerint egy jó logisztikai mérnöknek az ezekhez való hozzáértés hivatalból is kötelessége. Egyúttal az sem titok, hogy igen elmélyült ismereteket kell szerezned ahhoz, hogy a logisztikában sikeres lehessél, ezért az út bizony hosszú és rögös, nem lesz könnyű dolgod. A mi célunk az, hogy segítsünk megtalálni a helyed ebben a szakmában, s az itt eltöltött idő alatt megkapd mindazt, ami elérhetővé teszi számodra a saját magadnak kitűzött szakmai céljaidat. De ne feledd, a célt Neked kell elérned!

A logisztika nagy szerelem. Számunkra biztosan az. Ha ambiciózus vagy, Te is megtalálhatod benne azt, amit igazán szeretsz, amit igazán a magadénak érzel, amivel szívesen fogsz foglalkozni egy életen át.

Ehhez kívánunk Neked és Szüleidnek sok sikert!

Ha az alábbi kép alapján magadra ismersz, köztünk a helyed:

 

Üdv.:

Dr. Bóna Krisztián, PhD

egyetemi docens, tanszékvezető

a logisztikai mérnöki szak felelőse

mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Amennyiben a leírtak alapján, úgy érzed a logisztikának inkább a gépészeti oldala áll közelebb hozzád, kérlek kattints IDE!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

A Tanszékünket is érintő aktuális felvételi tájékoztató ide kattintva elérhető a felvi.hu oldalról.

Tanszékünk az alábbi területeken vesz részt BSc, MSc és PhD szintű képzésben:

  • járműmérnöki
  • közlekedésmérnöki
  • logisztikai mérnöki

BSc szinten a képzési idő 7 félév, MSc szinten 4 félév és PhD szinten 6 félév

Ahogy minden mérnöki tudományterületen, a hozzánk jelentkező leendő diákjainknak emelt szintű matematikai és fizikai ismeretekkel ajánlott rendelkezni.