City logisztikai workshop
Közzétéve: 2023.06.14.
2023. május 8-án alakult meg az MLBKT Fenntartható City Logisztika Tagozata a BKK kezdeményezésére, többek között a BME City Logisztikai Kutatócsoportjának részvételével. A tagozat első szakmai workshopjára június 7-én került sor. A workshop keretein belül a résztvevők megtekintették a városi áruszállítás kihívásait a Madách téren és környékén, majd a rendezvény a budapesti Városházán folytatódott.
A Fenntartható City Logisztika Tagozat elsődleges célja, hogy a city logisztikában, városi áruszállításban aktívan résztvevő vállalatok szakemberei, valamint a városi közlekedés szabályozásában érintett szervezetek, illetve a hazai city logisztikai kutatóintézmények számára egy olyan fórumot teremtsen, amely lehetővé teszi a tervezett fejlesztések megvitatását és javaslatok kidolgozását. Az alapító tagok a Budapesti Közlekedési Központ részéről Strang Tamást választották meg a tagozat vezetőjének. A BME Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékét a tagozatban Dr. Bóna Krisztián és Dr. Sárdi Dávid képviselik.
A tagozat első rendezvényére egy hónappal az alapítás során került sor egy szakmai workshop formájában. A rendezvény keretein belül a résztvevők először a budapesti Madách téren jelentkező city logisztikai kihívásokat tekintették meg közösen, majd pedig a Rumbach Sebestyén utca-Király utca-Deák Ferenc tér-Bárczy István utca-Szervita tér-Városház utca útvonalon ismerkedhettek meg a belváros áruellátásának jelenlegi megoldásaival, kihívásaival és problémáival.
A workshop második részében egy rövid előadás után a résztvevők kis csoportokban vitatták meg a Madách térrel kapcsolatos fejlesztési javaslatokat, amelyek egy city logisztikai pilot alapját fogják adni a közeljövőben. A munkacsoportok ötletei elsősorban a kapcsolódó rakodóhelyek újragondolása, valamint minihub-ok létesítése köré gyűltek, rendre kiemelve azt, hogy a továbblépéshez adatok szükségesek. A tagozat tervei szerint ezen adatokra fog fókuszálni a szeptemberben esedékes következő szakmai workshop.
Beszámoló a Fenntartható City Logisztika Tagozat alapításáról az MLBKT honlapján