BME ALRT City Logisztikai Kutatócsoport – Rólunk

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem City Logisztikai Kutatócsoportja Dr. Bóna Krisztián vezetésével működik, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékén. A Kutatócsoport további tagjai napjainkban Sárdi Dávid egyetemi adjunktus és Bakos András, a Kutatócsoport munkáját pedig több logisztikai mérnök hallgató is segíti.

A Kutatócsoport munkája nyomán az elmúlt években számos sikeres TDK-dolgozat, számos szakdolgozat, diplomaterv, konferenciaelőadás és szakcikk született, elkészült egy doktori értekezés, valamint számos hallgatónak tették lehetővé a csoport kutatási projektjei a különböző projekttantárgyak sikeres teljesítését. A csoport munkájához kapcsolódó 20 TDK-dolgozat a kari TDK-n 6 I. helyezést, 5 II. helyezést, 2 III. helyezést, 3 Rektori Különdíjat, 1 Pro Progressio Különdíjat és 1 Gábor Dénes TDK Különdíjat nyert el, valamint a kétévente megrendezésre kerülő OTDK-n (Országos Tudományos Diákköri Konferencián) 2 I. helyezést, 1 III. helyezést és 4 Különdíjat is kaptak a hallgatók munkái, sikerült elnyerni a Pro Scientia Aranyérmet, a 2021-es OTDK-n pedig két dolgozat is képviselte Kutatócsoportunkat. Ezeken felül a Kutatócsoport munkájához kapcsolódó szakdolgozatok és diplomatervek az MLBKT Lőrincz Péter Diplomamunka Pályázatán 2 I. helyezést (BSc: 2020; MSc: 2019), valamint 3 II. helyezést (BSc: 2017, 2021, MSc: 2019), a Pro Progressio Alapítvány Szakdolgozat Pályázatán 1 I. helyezést (2017), a Közlekedéstudományi Egyesület pályázatán pedig 1-1 I. és II. helyezést (2019) értek el.

A Kutatócsoport működése során a city logisztika több különböző területe is célkeresztben volt. Korábbi projektek során a Kutatócsoport tagjai foglalkoztak a budapesti barnamezős területek vizsgálatával, a budapesti villamos- és HÉV-hálózat áruszállításra történő alkalmazásával, a közös rakodók rendszerének optimalizálásával, komplex költségmodellek kidolgozásával, valamint különböző többlépcsős city logisztikai rendszerekkel. A Kutatócsoport ezeken felül részt vett Budapest city logisztikai rendszerének fejlesztését célzó koncepciók kidolgozásában is, és jelenleg is folyamatosan együttműködik a budapesti döntéshozó szervezetekkel.

Aktuálisan kiemelt kutatási téma az úgynevezett városi koncentrált igénypont-halmazok jelenlegi és lehetséges jövőbeli áruellátási rendszerének vizsgálata, modellezése és méretezése. Ezzel a témával kapcsolatosan jelenleg is több publikáció készül. Ezen felül foglalkozunk még drónok alkalmazásával városi áruszállításra, a városi kötött pályás és a vízi áruszállítás lehetőségeinek vizsgálatával, az intelligens városi rakodóhelyek kialakítási lehetőségeivel, illetve a csomagautomaták city logisztikai rendszerének feltárásával is.

Kapcsolat

1111 Budapest, Bertalan L. u. 7-9.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, L épület, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

Dr. Bóna Krisztián
krisztian.bona@logisztika.bme.hu

Sárdi Dávid Lajos
david.sardi@logisztika.bme.hu